Målet er klokkeklart. Det danske kvindelandshold i ishockey skal til OL i Beijing i 2022, og landsholdskaptajn Josefine Jakobsen er jublende glad over, at kvindelandsholdet nu får stærkt forbedrede vilkår i de kommende år

Aldrig har et dansk kvindelandshold i ishockey fået så gode vilkår, som det bliver tilfældet i de kommende år. Ikke blot bliver kvindelandsholdet et stort satsningsområde, når overskuddet efter VM 2018-succesen skal fordeles af Danmarks Ishockey Union, landsholdet har også tirsdag fået tildelt 655.000 kroner fra Danmarks Idrætsforbund via Initiativpuljen.

Pengene skal fra begyndelsen af 2019 bruges til udvikling via et professionelt setup omkring holdet og et løft af holdets taktiske, tekniske og fysiske formåen.
I alt kommer kvindelandsholdets budget op på næsten halvanden million kroner for 2019-sæsonen, hvor det første store skridt skal tages frem mod OL i 2022. Her er turneringen udvidet fra otte til 10 hold, hvilket giver Danmark endnu større muligheder for at kvalificere sig.

Landsholdets kaptajn, Josefine Jakobsen, glæder sig:

  • Gennem flere sæsoner har vi haft et stort potentiale, og nu har vi endelig den rette mulighed for at få det forløst med de nye ressourcer. Penge alene kan ikke gøre det, og vi spillere er selvfølgelig også klar til at arbejde ekstra hårdt frem mod OL i 2022.
  • Vi har en stærk bruttotrup og mange dygtige skøjteløbere. Fysisk kan vi forbedre os, og vi skal finde en disci- plin frem på landsholdet, der gør, at vi alle er villige til at ofre det lidt ekstra og træne som absolutte eliteidræts- udøvere. Der skal stilles krav til os, og vi skal samles oftere for at tage det sidste skridt frem mod verdenstop- pen, siger hun.

Danmark var i 2010 blot en enkelt kamp fra at kvalificere sig til OL i Vancouver, og dengang var Josefine Jakobsen også med. I dag spiller hun for den svenske storklub Djurgården som en af godt 15 danske kvinder, der spiller på højt plan i udlandet.

  • Jeg er af ”den ældre generation” og har på tidspunkter overvejet at stoppe karrieren på landsholdet. Men nu har jeg fået fornyet drømmen om OL og VM i den bedste gruppe, og det vil være stort at nå så langt med landsholdet.
  • Vi har allerede fået sendt gode signaler med en ny dygtig svensk træner i Fredrik Glader, og sammen med den forhøjede økonomi er det tegn på, at man går ”all in” med kvindelandsholdet. Jeg er klar til at tage med på den her rejse og er sikker på, at nyheden kommer til at sprede kæmpe glæde i landsholdstruppen, siger den danske kaptajn.

Netop landstræner Fredrik Glader, der samtidig med hvervet for Danmark er træner og sportschef for de sven- ske mestre fra Luleå, ser også fine muligheder i satsningen.

  • Vi har en god gruppe af spillere. Flere af dem er også bedre og dygtigere end spillere, der i forvejen spiller for top 10-nationerne i verden. Vi skal have flyttet hele vores trup fysisk, for det er her, jeg ser de største udfor- dringer. Og så skal vi selvfølgelig også forbedre os som helhed. At vi nu får flere samlinger og bedre muligheder for at finde det rette fokus, er fremragende, siger han.
    Fredrik Glader var for første gang i spidsen for kvindelandsholdet ved turneringen i november i Ungarn, som blev vundet med tre sejre.
  • Også sportschef hos Danmarks Ishockey Union, Jesper Duus, glæder sig til at følge den nye satsning:Det er fremragende, at Danmarks Idrætsforbund støtter projektet, så vi kan optimere mulighederne frem mod OL-kvalifikationen. Spillerstammen er stærk, spillerne har givet hånd på, at de er klar til at give den en ekstra indsats, og vi har flere unge kvinder med den rette indstilling på vej.
  • Det er klart, at vi er en ”smal” nation, der er sårbar overfor skader, men vi mener stadig, at stiller vi i stærkeste opstilling vil vi være blandt de 10 bedste i verden – og til og med mere end det, siger han. I hovedtræk bliver de mest markante ændringer og forbedringer for kvinderne, at sikre optimale landskampe mod dygtige og relevante modstandere, flere samlingsdage hvor især mentale og fysiske områder vil prioriteres højt – og i det hele taget fokus på performance, siger DIU’s sportschef.