Vi præsenterer i de kommende uger medlemmerne af ishockeyens danske Hall of Fame, der snart får et eget afsnit her på sitet sammen med DIU’s æresmedlemmer. Vi begynder med afdøde Jørgen Hviid, den store pioner og “ishockeyens fader” i Danmark.

Jørgen Hviid var ærke-KSF’er og med til at føre spillet til Danmark efter mange år i Riga, hvor han lærte ishockeyen at kende og var en af de bedste spillere i Letland. Han blev lettisk mester med Unions Riga allerede som 16-årig, hvor han i fire mesterskabskampe scorede fire gange.

Jørgen Hviid er født i Moskva, hvor faderen arbejdede. På grund af revolutionen i Rusland flygtede familien til Danmark, og i 1921 rejste den til Riga. Her voksede Jørgen Hviid op og stiftede bekendtskab med ishockeyen.

Jørgen Hviid stiftede ishockeyafdelingen i KSF i 1938, dengang man spillede på Peblingesøen, når der ellers var is.

Han var anfører på Danmarks første VM-hold, som blev slået 47-0 af Canada. Men i de tre kampe, landsholdet spillede i Stockholm i 1949, lykkedes det Danmark at score fire mål, og alle blev signeret Jørgen Hviid.

Han byggede dansk ishockey op. Han var ikke blot den bedste spiller. Også som træner og leder i KSF var han en unik og passioneret personlighed, som var langt forud for sin tid.

Jørgen Hviids to børn, Torsten og Jesper, kom også på landsholdet. Torsten var med i VM i Colorado i 1962, og Jesper var op gennem 70erne en af Danmarks bedste forwards.

Han var bestyrelsesmedlem i Danmarks Ishockey Union helt frem til 1988, og holdt helt frem til sin død i 2001 et øje på sin elskede ishockeysport.

I 2005 blev han posthumt valgt ind i den internationale ishockey IIHF’s Hall of Fame. Dengang var sønnerne Jesper og Torsten i Wien for at modtage hæderen og i den anledning sagde Jesper Hviid følgende til Politiken:

“Jeg blev rørt. Min far ville have været meget stolt, hvis han havde oplevet det her. Min egen ishockeykarriere retfærdiggør jo ikke ligefrem denne hæder, men jeg føler udnævnelse af min far er meget retfærdigt, han havde en stor passion for ishockey og var på mange områder forud for sin tid.”

“Som træner lagde han meget vægt på legen og at man skulle spille med hjertet. Og så fokuserede han meget på at udvikle skøjteløbet med alle mulige øvelser. Selv blev han Danmarksmester i skøjtespring over olietønder, hvor hans rekord var otte tønder. Som drengespillere blev vi sat til at træne med kunstskøjteløberne og trænede skøjteløb på samme måde som man i dag træner powerskating.”

I 2014 blev Jørgen Hviid indlemmet i dansk ishockeys Hall of Fame, hvor han i august 2014 kom ind sammen med Heinz Ehlers og Jens Nielsen. Han er ligeledes æresmedlem i Danmarks Ishockey Union.