238.000 gæster fra mere end 80 lande var med, da det første Ishockey VM på dansk grund fandt sted i maj måned i år. Nu viser en ny rapport, at turneringen skabte et rekordhøjt turismeforbrug på knap en milliard kroner, hvor langt hovedparten kom fra udenlandske tilskuere. De besøgende var generelt meget tilfredse med deres oplevelser under turneringen, konkluderer evalueringen, som er udarbejdet af Professionshøjskolen UCN i samarbejde med VisitDenmark.

De mange tilskuere og øvrige deltagere, der var på plads til kampene i København og Herning, lagde omkring 967 millioner kr. i Danmark. Tallet underbygger Ishockey VM som den største sportsbegivenhed nogensinde i Danmark målt på samlet turismeomsætning.

Med et forbrug på 787 millioner kr. var det klart de udenlandske turister, der brugte flest penge i forbindelse med turneringen. De svenske tilrejsende lagde alene 276 millioner kr., og det var især i København, hvor alle holdets 10 kampe blev spillet. Generelt blev der lagt flest penge i København, hvor det samlede forbrug var på 655 millioner kr., heraf kom 590 millioner fra udlændinge.

Danskerne stod for det næsthøjeste forbrug med 180 millioner kr., og hovedparten af dem blev lagt i og omkring Herning, hvor det danske landshold spillede alle deres kampe. I alt lød forbruget i Region Midtjylland på 312 millioner kr.

Beregningerne baserer sig bl.a. på, at de tilrejsende tilskuere og andre deltagere i eventen tilbragte over fire dage i snit i forbindelse med Ishockey VM og i gennemsnit brugte 1350 kr. i døgnet inklusive billetter. Der blev i alt solgt 353.000 billetter til kampene i Herning og København.

Tilfredse tilskuere

Langt størstedelen af tilskuerne til Ishockey VM var meget tilfredse med deres samlede oplevelse. På en skala fra 1-5, hvor 5 er ”meget tilfreds”, lander arrangementet på en samlet score på 4,5. Det er bl.a. oplevelsen af faciliteterne i Royal Arena og Jyske Bank Boxen, fanzonerne, sikkerhedsniveauet og de ansatte og frivilliges indsats, der har gjort et særligt godt indtryk på tilskuerne.

Og noget tyder på, at den store sportsbegivenhed kan have en positiv effekt på den fremtidige turisme til Danmark. 88 pct. af respondenterne vil nemlig anbefale Danmark som rejsedestination til deres familie, venner og kolleger.

Undersøgelsen af tilskueroplevelsen bygger på mere end 900 interviews med tilfældigt udvalgte respondenter på de to eventsteder.

Om evalueringen siger Henrik Toft, lektor ved Professionshøjskolen UCN:

– Evalueringen viser, at VM i Ishockey 2018 både var en sportsoplevelse af høj oplevelseskvalitet og en event, som skabte en stor økonomisk effekt på Danmark og de to områder, hvor turneringen blev afviklet. Det er med til at understrege Danmarks potentiale i forhold til at arrangere store sportsevents med succes.

Fakta om Ishockey VM 2018

IIHF Ishockey VM 2018 blev afholdt i Danmark, hvor Jyske Bank Boxen i Herning og Royal Arena i København lagde is til de 64 kampe. Eventen blev afholdt fra den 4. til den 20. maj 2018 med deltagelse af de 16 bedste ishockeynationer i verden. Danmark har siden 2003 hvert år været kvalificeret til at spille med i A-VM.

Danmarks Ishockey Union, DIU, arrangerede verdensmesterskabet gennem projektselskabet Ishockey VM 2018 P/S, der var ejet ligeligt af DIU og Infront Sports & Media AG. VM-projektet blev støttet af Sport Event Denmark, Herning Kommune, Region Midtjylland, Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Se evalueringsrapporten: http://blad.ucn.dk/ishockey-vm-2018/

Repræsentanter fra arrangørkredsen siger om UCN’s analyseresultater:

Danmarks Ishockey Union: Henrik Bach Nielsen, formand

– Med de officielle tal på bordet kan vi konstatere, at Ishockey VM ikke alene har været den største sportsbegivenhed nogensinde i Danmark; den har også været en fantastisk forretning for samfundet. Alene i momsindtægter er der lagt næsten 200 mio. i kassen fra ishockeyturister fra hele verden. Dertil kommer selvfølgelig den enorme omsætning, turisterne har skabt i København og Herning. Det er vi meget glade for.

 Sport Event Denmark: Lars Lundov, direktør

– VM i ishockey i maj sprængte rammerne for billetsalg med 353.000 solgte billetter. Et så massivt billetsalg er næppe set før i Danmark. Nu viser analysen af Ishockey VM fra UCN, at specielt de internationale turister tilsammen lagde 787 millioner kroner under deres besøg i Danmark. Det er store tal og svært ikke at være tilfreds med analysens konklusioner.

Herning Kommune: Lars Krarup, borgmester

– VM i ishockey var ét af årets absolutte højdepunkter i vores område. Den folkefest, som vi var værter for i maj, var en helt igennem god og mindeværdig oplevelse, og det er derfor med udelt fornøjelse, at vi nu kan konstatere, at det samtidig var en god forretning. Jeg vil gerne takke både Region Midtjylland og øvrige aktører for den nødvendige støtte for at trække så stor en event til området, og jeg er glad for at denne rapport dokumenterer, at store sport events også giver en økonomisk gevinst, både for hele landet og lokalt i vores region.

Region Midtjylland: Anders Kühnau, formand for regionsrådet

– I Region Midtjylland måler vi os med verdens bedste, når det handler om kultur, sport og turisme. VM i ishockey viser, at det kan vi trygt blive ved med at gøre. Fra regionens side støttede vi med 5 mio. kroner, og de penge er blevet omsat til en meget stor værdi. Både i form af den flotte omsætning, og ved at vi har kunnet vise vores region frem for tusinder af både danske og internationale gæster.

Københavns Kommune: Frank Jensen, borgmester

– VM i Ishockey 2018 var på alle måder en fantastisk sportslig begivenhed. Nu viser evalueringen, at udenlandske tilskuere har brugt 655 millioner kroner alene i København. Det er et flot resultat, som understreger, at store sportsevents i verdensklasse er win-win for vores by. Sportsglade københavnere og tilrejsende får en kæmpe oplevelse, idrætsforeningerne bliver styrket, og erhvervslivet får en stor økonomisk gevinst.

Region Hovedstaden: Sophie Hæstorp Andersen, formand for regionsrådet

– Jeg er stolt af, at Region Hovedstaden var med til at støtte Ishockey VM 2018. Det var et flot arrangement, og det er fantastisk at se, at de turismeøkonomiske effekter har været så store, som de er. Udenlandske gæster lagde alene i Region Hovedstaden 590 mio. kr.! Det er et godt stykke over, hvad vi forventede, og er til stor gavn for regionens hoteller, detailhandel og øvrige turismeaktører. Ishockey VM har været en fornuftig investering for Region Hovedstaden.