36-årige Björn Edlund er en dygtig talentudvikler med mangeårig erfaring fra toppen af svensk kvindeishockey. I foreløbig to sæsoner skal han nu være træner for det danske kvindelandshold

Det danske kvindelandshold i ishockey har fået ny landstræner.

Fredag eftermiddag underskrev den 36-årige svensker Björn Edlund en aftale på foreløbig to sæsoner med Danmarks Ishockey Union.

Edlund afløser Peter Elander som dansk landstræner, og hans første opgave bliver at stå i spidsen for Danmark ved det kommende VM, der spilles i august og september i Frederikshavn og Herning.

– Jeg er ydmyg og meget taknemlig over muligheden for at blive dansk landstræner og blive en del af arbejdet i Danmarks Ishockey Union. At skulle begynde med et VM på hjemmebane som første store opgave kan ikke været andet end ekstremt positivt. Spillerne kommer til at være ekstremt opsatte og klar på opgaven. Det samme er jeg, siger Björn Edlund.

Han har lang erfaring som træner, sportschef og General Manager i Modo Hockey, der er en af de stærkeste organisationer i svensk kvindeishockey.

Samtidig med jobbet som dansk landstræner, skal han fortsætte som General Manager i den svenske klub. Dermed har Björn Edlund mulighed for at følge og møde de mange danske landsholdsspillere i svensk ishockey på nærmeste hold.

Udviklingschef Thomas Madsen i Danmarks Ishockey Union siger følgende om ansættelsen.

– Björn Edlund har den helt rigtige profil til at tage kvindelandsholdet til næste niveau. Han har i Modo været ankermand i klubbens satsning på kvindeishockey, hvor han med stor succes har arbejdet med at forene dygtig talentudvikling, overgangen fra junior til seniorishockey og gode seniorresultater på højeste niveau i SDHL (den bedste svenske kvindeliga), lyder det.

Parterne har i første omgang underskrevet en toårig kontrakt, men både Björn Edlund og DIU har ambitioner om, at aftalen skal fortsætte frem til 2026 med forhåbningen om en ny OL-deltagelse.

– Med ansættelsen af Björn Edlund er vi overbevist om, at vi fortsætter den rivende udvikling, som dansk kvindeishockey for øjeblikket befinder sig i. Vi er sikre på, at vi med hans medvirken og kompetencer kan sikre udviklingen af kvindeishockey mange år ind i fremtiden – ikke mindst på udviklingen af nye talenter og deres evne til at tilpasse sig den internationale scene, tilføjer General Manager hos Danmarks Ishockey Union, Kim Pedersen.

Netop udviklingen af spillere er et af de områder, hvor Björn Edlund har bevist stor kompetence gennem mange sæsoner.

Med udgangspunkt i ishockeygymnasiet i byen Örnsköldsvik, hvor Modo Hockey holder til, har talenterne og overgangen fra junior- til seniorishockey været en af hans hjertesager.

– I Modo Hockey har vi altid lagt stor vægt på udviklingen af unge spillere, og det er noget, jeg virkelig brænder for i min tilgang til ishockeyen. Jeg holder virkelig af at udvikle spillere individuelt og få dem til at yde det maksimale, når de kommer ind i kollektivet.

– Det danske landshold er lige nu en blanding af unge, fremadstormende spillere, kombineret med en række rutinerede folk. Det er samme slags gruppe af spillere, jeg har arbejdet med i Modo, så jeg kan tage masser af aspekter fra mit klubarbejde med over til det danske landshold, siger Björn Edlund.

Hårdt arbejde, tæt forsvar, pres på modstanderen, hurtige omstillinger og en spids af kreativitet er den måde, Björn Edlund gerne vil spille ishockey på.

– Björn har en stærk og moderne tilgang til ishockeysporten, og vi glæder os enormt til at begynde samarbejdet med ham. Dansk kvindeishockey står overfor en række spændende sæsoner, og vi er ikke i tvivl om, at vi har fundet den rette mand til jobbet, siger Thomas Madsen, udviklingschef i Danmarks Ishockey Union.