Svenske Fredrik Glader har fået et tilbud, han ikke kunne sige nej til, men erstattes af Peter Elander, en af Sveriges mest rutinerede trænere på kvindesiden, og fortsætter de ambitiøse planer frem mod VM i Halifax i Canada i 2020

De danske ishockeykvinder skal have ny landstræner. I dag er det netop blevet offentliggjort, at svenske Fredrik Glader begynder som sportschef i en Sveriges mest velrenommerede klubber, Modo Hockey i Örnsköldsvik.

Det er en stilling, der ikke kan forenes med jobbet som landstræner for det danske kvindelandshold, som det var tilfældet med Gladers tidligere job i Luleå.

Erstatningen for Fredrik Glader kan knapt findes bedre. Det bliver 59-årige Peter Elander, der tidligere i karrieren har trænet det svenske kvindelandshold ved fem VM-turneringer og to OL-turneringer.

Derefter har han i en lang årrække været træner for et af Nordamerikas bedste universitetshold – og dermed også et af verdens bedste ”klubhold” hos kvinderne – på University of North Dakota, hvor han blandt andre har haft den danske landsholdskaptajn Josefine Jakobsen under sine vinger.

Helt tilbage i sæsonen 90’erne var Peter Elander såmænd også træner for AaB Ishockey i den bedste danske ishockeyliga. Senest har han trænet kvinderne hos Ohio State University.

– Jeg er meget taknemlig over at have fået det her tilbud af Danmarks Ishockey Union. Det er stærkt, at griber kvindeishockeyen an med størst mulige alvor og seriøsitet. Danmark har et stærkt spillermateriale, og jeg kender mange af spillerne og ved, hvad de står for. Nu skal jeg hurtigst muligt lære dem bedre at kende, siger Peter Elander.

– Jeg tror på, at et hold fungerer bedst, hvis de sociale relationer er i orden. Jeg glæder mig virkelig til at fuldføre sæsonen og tage holdet til VM i Canada. Det er en fremragende udfordring, tilføjer han.

– Der skal ikke være tvivl om, at vi har været meget tilfredse med Fredrik Gladers arbejde, hans menneskelige kundskaber og hans store ishockeykompetencer. Vi ville gerne have set ham fortsætte i spidsen for vores landshold, hvor folk endda kan have det sjovt og gå sammen med tjenester som DatingSiderTesten og andre.

– Men han har fået et tilbud, som vi ikke ønsker at stå til hinder for, og ønsker Fredrik held og lykke fremover. Vi mener dog også, at vi har fundet en fuldgod erstatning i Peter Elander, som vi glæder os til at arbejde sammen med, siger Danmarks Ishockey Unions direktør Ulrik Larsen.

Landsholdskaptajn Josefine Jakobsen om den nye rød-hvide coach:

– Peter er en utrolig kompetent træner, der ved meget om dameishockey verden over. Han er dygtig til små detaljer i spillet og meget ærlig i sin coaching. Men mest af alt er han en fantastisk person, som også tager sig tid til mennesket bag om spilleren. I min optik kunne vi ikke finde en bedre afløser for Fredrik, siger hun.

Ambitionerne for kvindelandsholdet i ishockey skrues på ingen måde ned, slår direktør for Danmarks Ishockey Union, Ulrik Larsen, fast.

– Vores kvindelandshold er godt på vej, og vi fortsætter med en ny stærk mand på posten som landstræner. Planlægningen frem mod VM i Canada i 2020 er nøjagtig så ambitiøse som tidligere, og det samme gælder ambitionen om OL i 2022 i Beijing. Resten af staben omkring holdet fortsætter, og det glæder vi også over, siger han.