En helt ny sportspris ser dagens lys ved den årlige sportsgalla “Sport 2018”, som DR1 sender direkte fra Herning 5. januar. Intet er umuligt-prisen er det specielle navn til den nye pris, som hædrer opnåelsen af det umulige og uddeles af Toyota i Danmark, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark. Prisen gives til en eliteatlet, som har trodset alle odds og kæmpet ekstraordinært hårdt og vedholdende for at nå et stort resultat.
En af tre nominerede er Lars Eller for sin Stanley Cup-triumf med Washington Capitals:
Det kræver noget helt specielt at komme i verdenstoppen i en sportsgren. Hvis man samtidig så enten har fysiske forudsætninger imod sig, ikke har de optimale fysiske rammer, traditioner eller bredde i Danmark at læne sig op af, eller ganske enkelt har oplevet en alvorlig skade, ulykke eller andre skelsættende begivenheder i sit liv, gør det vejen til verdenstoppen inden for eliteidræt ekstra svær. Og i nogle tilfælde så svær, at det nærmest synes umuligt.
Men en særlig gruppe af danske elitesportsfolk trodser hvert år alle odds, kæmper ekstraordinært hårdt og vedholdende for at markere sig i verdenstoppen inden for netop deres sportsgren. Det er disse atleter, som den helt nye sportspris, Intet er umuligt-prisen, fremover vil hædre hvert år ved sportens årlige gallafest ”Sport 2018”.
Team af danske eliteatleter
Bag prisen står Toyota i Danmark, DIF og Team Danmark. Toyota er global olympisk og paralympisk toppartner og har i Danmark dannet et såkaldt Team Toyota bestående af danske eliteatleter, der hver især jagter deres umulige.
“Toyota ønsker at påvirke folks liv i positiv retning. Vi er som mobilitetsvirksomhed dedikeret til at hjælpe mennesker over hele verden til at bevæge sig gennem livet, overvinde forhindringer og opnå deres mål og drømme. Sportsfolkene på Team Toyota er levende eksempler på, at det rent faktisk kan lade sig gøre at opnå det, der kan synes umuligt. Med den nye sportspris vil vi sætte endnu mere fokus på dét at forfølge sit umulige og gennem prisen hvert år hædre den danske atlet, som er årets største inspirationskilde,” siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.
Toyota forfølger allerede nu sit eget umulige. Det er at sikre, at ingen mennesker i fremtiden skal være begrænset i deres mobilitet. For at det ambitiøse mål lykkes og det umulige dermed opnås, vil Toyota i årene frem sørge for at udvikle bæredygtige produkter og serviceydelser, som gør det muligt for enhver – om man er 20 eller 90 år, handikappet eller ej – at bevæge sig frit omkring.
Tre nominerede
Tre kandidater med hver deres vidt forskellige historie er nomineret til den første udgave af Intet er umuligt-prisen. Den 24-årige rytter Stinna Tange Kaastrup, der er født uden begge ben, kandiderer til den ærefulde pris efter et fantastisk år. Hun blev verdensmester for første gang her i 2018 og er med i opløbet om at blive Årets Atlet i det internationale rideforbund, hvilket er den foreløbige kulmination på en karriere, som ingen troede mulig, da hun uden begge ben som syv-årig begyndte til ridning.
Anden kandidat er ishockeyspilleren Lars Eller, der i år med sin klub Washington Capitals vandt verdens største ishockeyturnering, den amerikanske NHL, og endda satte den afgørende scoring ind i sidste finalekamp, så han med sin klub kunne løfte et af de mest prestigefyldte trofæer i verden, Stanley Cup-trofæet. Han er den første danske Stanley Cup-vinder i historien og den imponerende bedrift skal ses i lyset af, hvor få ishockeyspillere der findes i Danmark.
Tredje og sidste nominerede til Intet er umuligt-prisen er sejleren Christian Peter Lübeck, der i februar kom ud for en meget alvorlig ulykke, da han under sidste sejlads ved et stævne i New Zealand røg i vandet og fik skåret sit ben op af roret. Han blev hurtigt reddet op, hasteopereret og genoptrænede flere måneder, så han i juli kunne deltage ved EM i den olympiske bådklasse Nacra – og endda sikrede sig bronze.
“Eliteatleter er ofte gjort af et særligt stof. De er ambitiøse, målrettede og dedikerede, og der findes utallige eksempler på atleter, som formår at kæmpe, selv når det ser sværest eller endda umuligt ud. Alle tre kandidater er fornemme eksempler på, hvordan det kan lade sig gøre at nå toppen, selv om udgangspunktet er vanskeligt, eller de møder voldsom modgang undervejs på vejen til verdensklasse. Jeg glæder mig meget over, at Toyota har valgt at sætte fokus på netop det aspekt i Intet er umuligt-prisen,” siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.
Forbilleder for børn og unge
Hos DIF glæder man sig ligeledes over den nye sportspris, der sætter fokus på de atleter, der trods ekstra svære odds har opnået et stort resultat.
“I DIF sætter vi stor pris på Toyotas nye pris. Den hylder de atleter, som har gjort det umulige, som fx at komme tilbage til toppen efter en voldsom skade, at overpræstere i forhold til danske traditioner i en særlig idrætsgren og at kæmpe mod alle odds på grund af et handicap. De tre nominerede til prisen er alle vindere og forbilleder for børn og unge, for de viser, at intet er umuligt, hvis man er villig til at kæmpe kampen,” siger Morten Mølholm Hansen, der er adm. direktør i DIF.
Uddelingen af Intet er umuligt-prisen foretages af Team Danmark og DIF sammen med Toyota. Inden da har en priskomité bestående af adm. direktør Morten Mølholm Hansen hos DIF, direktør Lone Hansen hos Team Danmark og adm. direktør Frank Okoisor hos Toyota Danmark i fællesskab valgt den endelige vinder.
Vinderen af den første udgave af Intet er umuligt-prisen 2018 modtager 75.000 kroner.