Den afgående DIU-formand går efter en international toppost og ser tilbage på en periode med en eksplosiv udvikling kulminerende med VM på hjemmebane i 2018

Efter 14 år som formand for Danmarks Ishockey Union takker Henrik Bach Nielsen af, når det årlige repræsentantskabsmøde holdes næste sommer.

Tiden er inde til nye kræfter, siger aalborgenseren, der har været involveret i dansk ishockey, siden han ved årtusindeskiftet trådte ind i bestyrelsen i AaB Ishockey.

I 2005 blev han bestyrelsesmedlem i Danmarks Ishockey Union, hvor han i 2007 overtog formandsposten fra Peter Berg.

– Skulle jeg sige ja til en ny periode, ville det være for yderligere fire år og dermed ville jeg skulle sidde i 18 år. Det er rigtig længe, nok for længe, når det gælder sportspolitik og politik i al almindelighed. Det er bedst for Danmarks Ishockey Union og mig selv, at en anden tager over, siger Henrik Bach Nielsen.

Helt ud af ishockeyen træder Henrik Bach Nielsen dog ikke. Han er medlem af det internationale ishockeyforbunds (IIHF) øverste ledelse, det såkaldte council, og går efter en toppost i IIHF ved den kommende kongres i september 2021, hvor der skal vælges ny topledelse.

Eksplosiv udvikling
Under Henrik Bach Nielsens tid som formand for Danmarks Ishockey Union har sporten undergået en eksplosiv udvikling. I 2007 var den nye hal i Silkeborg isflade nummer 21 herhjemme. I dag er der 28 isflader, når den nye Østre Skøjtehal i København står klar.

Ved den seneste medlemsopgørelse spillede 5504 danskere organiseret ishockey i forhold til de lige over 4000 medlemmer, da Henrik Bach Nielsen trådte til i 2007. I samtlige år under hans formandstid har tallene på bundlinjen været sorte, og han afleverer en organisation i økonomisk topform.

– Jeg er stolt, privilegeret og ikke mindst taknemlig over min periode som formand for dansk ishockey. Jeg har fået utrolig mange fine oplevelser med sporten og mødt adskillige dejlige mennesker, der har båret ishockey i hjertet. Det er lige fra den syvårige på isen i Aalborg til den frivillige ved ligakampene på Sjælland og landsholdsspillerne i omklædningsrummet efter en VM-kamp, siger Henrik Bach Nielsen.

– Jeg har fået kæmpe tillid fra samarbejdspartnere, bestyrelsesmedlemmer og klubber og både fagligt og personligt er jeg et beriget menneske efter 14 år som DIU-formand. Rent sportsligt har min største smerte har været, at vi endnu ikke har spillet OL-ishockey med Danmark. Det har gjort ondt at misse flere af kvalifikationerne, hvor vi troede at ”nu var den der.”

– Højdepunkterne på isen har været VM-kvartfinalerne med herrelandsholdet, kvindelandsholdets nylige oprykning til den bedste VM-gruppe og U20-herrernes fem år blandt verdens 10 bedste mandskaber. Vi har manifesteret os som en ishockeynation, man regner med ude i den store verden, siger Henrik Bach Nielsen.

VM 2018 var det største
En begivenhed husker Henrik Bach Nielsen naturligvis som det allerstørste. Det var senior-VM i København og Herning i 2018, hvor over 1300 frivillige krydrede det kolossale forberedelsesarbejde, som VM-organisationen havde påbegyndt flere år forinden. Over 520.000 tilskuere fra hele verden så kampene i Royal Arena og Jyske Bank Boxen og VM blev det største sportsarrangement nogensinde i Danmark.

– Jeg tror ikke nogen, der var til stede i Herning og København i de majdage i 2018 nogensinde vil glemme den stemning, der herskede i begge byer og omkring arenaerne. Der var glæde og glade mennesker overalt, og det var en stor fest med ishockey i centrum. Jeg glæder mig allerede til 2025, når vi i fællesskab med Sverige skal arrangere VM igen, siger Henrik Bach Nielsen.

Ishockeyen slipper han altså ikke. I 2012 blev han valgt ind i IIHF’s øverste ledelse – council – og genvalget i 2016 gjorde ham også til formand for IIHF’s medicinske komité.

Satser på international toppost
– Uanset hvilken holdning man har til mig som person, eller hvor man står i dansk ishockey generelt, så er det en ”no brainer” at Danmark fortsat skal have indflydelse i international ishockey. Hovedparten af de store beslutninger træffes i council, og det er utrolig værdifuldt for Danmark at sidde med der. Det er bestemt ikke nogen naturlov, at dansk ishockey har et sæde så højt oppe i det internationale hierarki, siger Henrik Bach Nielsen.

Samtlige pladser i IIHF’s øverste ledelse bliver vakante i 2021, hvor schweizeren René Fasel skal have en ny efterfølger som præsident, mens pladserne som senior vice president og vice president ligeledes skal besættes med nye ansigter.

– Jeg glæder mig til at give den danske formandsdepeche videre til en ny og skarp forperson. Jeg vil se frem til et godt samarbejde med vedkommende og forsøge at give al min erfaring videre, samtidig med, at jeg arbejder for Danmark i internationalt regi, siger Henrik Bach Nielsen.

– I respekt for DIU og bestyrelsen kommer udmeldingen nu, således der skabes god tid til processen hen mod repræsentantskabsmødet til juni 2021, om finde en ny formand med rette kompetencer og profil, tilføjer han.