Efter fem år med Janne Karlsson i spidsen som cheftræner for det danske ishockeylandshold, skifter Danmarks Ishockey Union nu ud på den vigtige position.

For første gang i over to årtier bliver landstræneren for ishockeylandsholdet dansk. Heinz Ehlers har skrevet under på en toårig kontrakt, og han afløser dermed Janne Karlsson som head coach i den danske boks. Heinz Ehlers skal træne Danmark sideløbende med jobbet som cheftræner i den schweiziske National League A-klub, SCL Tigers, der holder til i Langnau.

Heinz Ehlers har en lang og flot karriere bag sig. Både som en af de bedste danske spillere nogensinde og som træner på højeste plan i Europa. Han er medlem af dansk ishockeys Hall of Fame og fremstår som en af de største personligheder gennem tiderne på dansk is.

Hans assistent bliver en anden rød-hvid legende, Jens Nielsen, der sideløbende er assisterende træner i den svenske klub Leksand.

Til VM i Slovakiet suppleres op med svenske Rikard Franzén, der til daglig er assisterende træner for Heinz Ehlers hos SCL Tigers.

Den tidligere landsholdsmålmand Peter Hirsch, der til daglig arbejder i SHL-klubben Timrå IK, tilknyttes som målmands- og videocoach, og landsholdets tidligere målmandstræner Theis Møller-Hansen vil fortsætte udviklingsarbejdet i DIU, samtidig som han vil være sparringspartner for staben.

– Jeg går til jobbet som landstræner med glæde, stolthed – og ikke mindst stor ydmyghed. Men jeg ved også, at det bliver en stor udfordring allerede ved det kommende VM i Slovakiet. Jeg glæder mig til at komme i gang, og der er masser af arbejde at gøre allerede i den kommende tid, så vi kan få organisationen på plads, siger Heinz Ehlers.

Han var allerede tilknyttet landsholdet i den netop afsluttede sæson, hvor han var assisterende træner med vægt på offensiven og powerplayspillet.

– Vi kommer til at gå mere organisatorisk til tingene i den kommende sæson. Mere video og dybere analyse af vores eget spil, kombineret med større krav til spillernes disciplin og organisation. Jeg forventer, at konceptet bliver strammere og lidt mere defensivt, for det giver os forhåbentlig en større chance for at komme tættere på de gode hold. Vi kommer ikke til at gå ind til en kamp mod Canada på samme måde, som vi går ind til en kamp mod Sydkorea, siger Heinz Ehlers.

Ehlers forbliver altså coach hos SCL Tigers i en af Europas bedste ligaer sideløbende med jobbet som dansk landstræner.

Sportschef Jesper Duus kommer til at overvåge de landsholdsaktuelle spillere i Metal Ligaen tæt i løbet af sæsonen. Han glæder sig over, at kontrakten med Heinz Ehlers er på plads.

– Heinz Ehlers har været i mine tanker i forhold til landstrænerjobbet, siden jeg tiltrådte som sportschef i Danmarks Ishockey Union. Han er fagligt dygtig, kræver meget af sine omgivelser og jager altid de mindste detaljer for at forbedre spillet. På den måde fremstår han dybt professionel i sin tilgang til ishockeyen, siger sportschef i Danmarks Ishockey Union, Jesper Duus.

– Både Heinz og resten af staben er i deres bedste alder som trænere. De er sultne, stadig nysgerrige på sporten og med mange års erfaring, siger Jesper Duus.

De assisterende trænere Jens Nielsen og Rikard Franzén er aktører, som Heinz Ehlers kender godt.

– Alle der kender til dansk ishockey, anerkender Jens’ kapacitet. Han gjorde et fremragende stykke arbejde for nogle sæsoner siden med et lavbudget-hold i Aalborg, og tanken er, at han skal overtage min rolle som ansvarlig for offensiven og powerplayet. Vi skal være mere effektive, slår Heinz Ehlers fast.

– Rikard Franzén har jeg spillet sammen med, og han har en kæmpe erfaring som spiller og træner. Han er loyal, køber ind på mit koncept og kommer med konstruktive, moderne input til backerne, siger den nye danske landstræner.

Sportschef Jesper Duus benytter også lejligheden til at takke den afgående træner Janne Karlsson, der på sine fem sæsoner førte Danmark i en enkelt VM-kvartfinale – i Moskva i 2016.

– Janne Karlsson er professionel, rolig og erfaren. Han har været en klippe at støtte sig til for spillerne, og behagelig at arbejde sammen med for lederne. De fem år har budt på op- og nedture, men både Janne Karlsson og assisterende træner Tomas Jonsson har arbejdet beslutsomt videre uden at ryste på hænderne, siger Jesper Duus.

– Vi har været utrolig glade for at have haft Janne som head coach, og vi har ligeledes haft stor fornøjelse af Tomas Jonsson som assisterende træner og den resterende del af staben, der har været tilknyttet landsholdet i de forgangne sæsoner, tilføjer sportschefen.