Finalen mod USA blev en intens affære, hvor danskerne med rette kunne sende en tak til George Sørensen i det danske mål efter overtidsnederlaget på 2 – 3. Amerikanerne viste stor styke og har nu vundet World Junior A Challenge 6 ud af 9 gange. Amerikanerne havde en enorm overvægt i skud på mål (mere end dobbelt så mange end Danmark), og danskerne ramte ikke helt samme niveau som i de forrige kampe, men der var rigtigt gode lyspunkter undervejs i kampen og kæden med Ehlers – Björkstrand – Eller viste, at de sagtens kan matche de øvrige landes topkæder på dette niveau. Desværre blev det også til en række udvisninger til samme kæde og generelt var det special teams play, der gav scoringerne i opgøret efter Ehlers mål kort efter “opening face-off” i 5 mod 5.

Kampen var i øvrigt en stor begivenhed for Hockey Canada og den blev transmitteret på live TV (TSN) over hele Canada. Samtidigt var vi inden kampen blevet informeret om, at Hockey Canada ville indsamle effekter fra det vindende hold til brug for udstilling i Hockey Hall of Fame:

“As a heads up, at the conclusion of tomorrow’s game, our media manager, Jason La Rose, will be collecting items from the winning team for the Hockey Hall of Fame.  (game-winning goal stick, jersey, piece of equipment from the Player of the Game)” skrev turneringsleder Anne-Marie Murphy til holdene inden finalen.

*****

Nu står den på store rejsedag for holdet, hvor vi efter finalen kører til lufthavnshotel i Saskatoon for at spise og sove, inden vi har morgenmad kl. 03.00 og derefter kører til lufthavnen for at checke ind kl. 04.00. 06.00 afgår flyet til Toronto og videre til Montreal med endelig ankomst kl. 13.18 og så endeligt til slutdestinationen i Blainville med bus. Resten af dagen er fri mens der lades op til kampen mod Tyskland den 23. december.

*****

Lørdag blev også dagen, hvor VM-drømmen endeligt blev sluttet for to spillere. Christian Kristiansen bliver ikke klar til VM ovenpå den skulderskade han pådrog sig ved en kollision med banden den 12. december mod Rosetown og er på vej til Danmark. Derudover er Søren Dau Mortensen på vej hjem og tager afsked med holdet efter rejsen til Toronto. Der har været hård konkurrence om pladserne og spillereglerne har hele tiden været klare for den nederste del af truppen og det er rene marginaler, der gør, at Søren nu skal fejre jul i Danmark og ikke i Canada. Tætheden i truppen gør også, at den sidste spiller ikke er blevet “cuttet” endnu, men har fået kampen mod Tyskland med som endnu en “eksamen”.