Et forskerhold fra Sports Orthopedic Research Center – Copenhagen (SORC-C) på Hvidovre Hospital gennemfører en spørgeskemaundersøgelse af 90.000 danskere med forreste korsbåndsskade fra 2000-2018

Inden for de næste uger inviteres ca. 90.000 danskere til at svare på spørgsmål, der kan hjælpe en forskergruppe på Hvidovre Hospital under ledelse af professor Per Hölmich til bl.a. at besvare, i hvilket omfang det er muligt at vende tilbage til sport med et beskadiget forreste korsbånd med eller uden operation.

”Vi undersøger hvordan patienternes livskvalitet og evne til at vende tilbage til sport og arbejde påvirkes af om de får et nyt forreste korsbånd eller ikke. Vores mål er at blive endnu bedre til at kunne vælge den rette behandling til den rette patient. Kirurgi kan medføre komplikationer, så vi skal kun lave kirurgi, når det er nødvendigt”, udtaler initiativtager og projektansvarlig speciallæge, Niels Christian Kaldau.

Hvert år opereres ca. 2000 patienter i Danmark med en rekonstruktion af knæets forreste korsbånd. En artikel i juni 2021 i det højt estimerede British Medical Journal slår fast, at der ikke er højeste evidens for, at rekonstruktion af forreste korsbånd er bedre end ikke-operativ behandling. Der er dog bred enighed blandt ortopædkirurger om, at idrætsudøvere, der vil tilbage til sportsgrene som håndbold, fodbold, basketball og kampsport bør få foretaget en rekonstruktion af det forreste korsbånd. Men der savnes altså evidens på højeste niveau til at understøtte denne antagelse.

I løbet af de kommende uger vil ca. 90.000 danskere, der har haft en skade på deres forreste korsbånd, modtage en invitation i e-boks, hvor de bliver bedt om at svare på bl.a. skadesmekanismen i forbindelse med deres korsbåndsskade, tilbagevenden til sport samt deres aktuelle helbred i knæet og generelle livskvalitet.

Herved håber Niels Christian Kaldau, at det bliver muligt, at udtale sig mere præcist om hvor mange, der rent faktisk kan klare sig godt uden operation. Derudover vil studiet give værdifulde oplysninger om skadesmekanismer, både i de store danske idrætsgrene, men også i de mindre idrætsgrene, som ikke tidligere er blevet

undersøgt. ”Herved får vi mulighed for bedre at kunne forebygge nye korsbåndsskader i fremtiden”.

”Vi håber på stor tilslutning til dette meget vigtige studie”, siger professor Per Hölmich. Således opfordrer Danmarks Idrætsforbund, Dansk Boldspil Union, Dansk Håndboldforbund, Badminton Danmark, Danmarks Ishockey Union og Dansk Basketball Forbund alle deres medlemmer med forreste korsbåndsskader fra 2000-2018 til at deltage i denne undersøgelse.