Stop Matchfixing er på agendaen i de kommende uger, hvor Danmarks Idræts-Forbund gennemfører en storstilet kampagne mod matchfixing. Fem sportsgrene er i fokus: Fodbold, håndbold, tennis og badminton og ishockey.

Ishockeyen havde som bekendt sin hidtil største og mest ærgerlige sag i januar 2014, da tre spillere hos Esbjerg Energy fik karantæner og blev afskediget i klubben som følge af manipulation med resultatet i en kamp mod Rungsted.

At ishockey er en af sportsgrenene med hovedfokus betyder også, at samtlige Metal Liga-klubber i løbet af efteråret får besøg af kvindelandsholdets kaptajn, Marie Henriksen, der er blevet udpeget som DIU’s underviser og ambassadør i Stop Matchfixing-regi. Marie Henriksen har været på DIF-seminar om emnet, og hun kommer til at give sin viden videre til Metal Liga-spillerne.

– Det er vigtigt, at det er en person med kendskab til spillets både skrevne og uskrevne regler, der skal give viden om ”Stop Matchfixing” videre. Alle sportsgrene har jo sit eget kodeks, siger Marie Henriksen.

Fælles for de fleste sportsgrene er dog de mange gråzoner, som kan være nemme at falde i, og det er ikke mindst dem, som Marie Henriksen og de øvrige deltagere på seminaret blev undervist i, forklarer hun.

– Eksempelvis det, at du ikke må spille på dit eget hold – eller forsøge at belønne et andet hold positivt ved at hjælpe dem til en sejr. Det kan alt sammen forskyde noget, der gør, at udfaldet ikke ender efter forskrifterne, og at der på en eller anden måde bliver rykket ved kampens resultatet – og måske også de efterfølgende resultater i turneringen.

– Man må heller ikke videregive intern viden – uanset, hvordan man er tilknyttet holdet, og tommelfingerreglen er klart: Er man i tvivl om, hvorvidt noget er forkert, så lader man være, siger Marie Henriksen.

– Og kender man til noget, som overhovedet kan indikere matchfixing, så SKAL man melde det, siger Marie Henriksen, der forventer at komme på landevejene i uge 42 og fremad.

Stopmatchfixing.dk er et fælles nationalt initiativ initieret af Kulturministeriet, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), Danske Spil, Oddset, DOGA (Danish Online Gaming Association), Nordicbet, Betsafe, Unibet og Betfair. Alle parter har ydet tilskud til kampagnen.

”Vi har en fælles interesse i at fastholde spillet på banen – og  sporten som sådan – som en troværdig sportsgren. Hvis der kan drages tvivl om, hvorvidt kampene gennemføres sportsligt korrekt, går det ud over tilliden til spillet. Og dermed kampene som spilobjekt,” lyder det på DIF’s hjemmeside.

Læs mere om kampagnen ved at klikke her: