DIU’s historie

FRA PIONERÅND TIL VERDENSKLASSE…

I dag er Danmarks seniorlandshold med helt i verdenstoppen i A-gruppen med lande som Canada, Rusland, Sverige, Finland og USA. U20-landsholdet og U18-landsholdet er konstant blandt de 12 bedste nationer i verden, mens kvindelandsholdet de seneste sæsoner også har været i stor fremgang og nu er placeret som nummer 11 på den aktuelle verdensrangliste.Sådan har det imidlertid ikke altid været…Ishockey er på verdensplan en meget gammel sport og kom for alvor til Danmark i slutningen af 1920´erne. Før den tid blev ishockey spillet på søer og enge – når vejret tillod det! Det var navnlig spillere fra Kjøbenhavns Skøjteløber Forening – Danmarks ældste ishockeyklub, startet i 1869 – samt Silkeborg Skøjteløberforening fra 1896, som dyrkede den ny sport.Efterhånden som flere klubber kom til, blev de organiseret i en ishockeyafdeling under Dansk Skøjte Union. I 1941 stiftedes Rungsted Ishockey Klub med hjemmebane på Vallerød gadekær. I 1947 fulgte Herning Ishockey Klub, der i de første mange år spillede, hvor og hvornår det nu egnede sig bedst – efter først at have forhørt sig om vejrsituationen hos Flyvetjenesten i Karup.

Helt flot blev det, da klubben rykkede indendørs og fik hjemsted i et nedlagt frysehus.

I årene der fulgte forsøgte flere klubber sig, men blev hurtigt lukket igen. For få kolde vintre med længere frostperioder gjorde det ikke muligt at spille ishockey på søer eller gadekær.

I 1949 var ishockeyafdelingen i Dansk Skøjte Union så stor, at det var muligt at danne et selvstændigt forbund og søge optagelse under Danmarks Idræts-Forbund.

Med virkning fra 27. november 1949 var Danmarks Ishockey Union (DIU) herefter en realitet, og unionen kunne i november 2009 fejre sit 60 års jubilæum blandt andet med udgivelsen af en jubilæumsbog forfattet af Michael Søvsø.

Til hjælp med at administrere udviklingen af især ungdomsarbejdet blev der i Jylland i 1959 dannet en sammenslutning under navnet Jysk Ishockey Union (JIU). I 1962 fulgte Sjællands Ishockey Union (SIU). De to lokalunioner blev opløst i 2010, efter alle deres opgaver gradvist var blevet lagt ind i DIU.

DIU havde ultimo 2017 4,905 medlemmer. Selv om medlemstallet på knap 5.000, mærker dansk ishockey i disse år en stor interesse fra alle medier, som ikke mindst skyldes de mange danske spillere i verdens bedste ishockeyturnering, den nordamerikanske NHL.

Danmark er det land i verden, som målt på antallet af registrerede spillere har flest NHL-spillere.

Derudover er publikumstilstrømningen til ligakampe og landskampe stor og stadigt voksende. Således er ishockey nu den andenstørste tilskuersportsgren i Danmark (efter fodbold).

Imidlertid er interessen fra sportens tilhængere navnlig lokalt forankret omkring de store danske ishockeybyer. Hvis ishockey skal bredere ud til alle de øvrige sportsinteresserede danskere, er det nødvendigt at der bliver bygget mange flere skøjtehaller end de 26 haller, der p.t. er opført i Danmark.