DIU’s historie

FRA PIONERÅND TIL VERDENSKLASSE…

Ishockey kom for alvor til Danmark i slutningen af 1920´erne. Før den tid blev ishockey spillet på søer og enge – når vejret tillod det! Det var navnlig spillere fra Kjøbenhavns Skøjteløber Forening – Danmarks ældste ishockeyklub, startet i 1869 – samt Silkeborg Skøjteløberforening fra 1896, som dyrkede den ny sport. Efterhånden som flere klubber kom til, blev de organiseret i en ishockeyafdeling under Dansk Skøjte Union.

I 1941 stiftedes Rungsted Ishockey Klub med hjemmebane på Vallerød gadekær. I 1947 fulgte Herning Ishockey Klub, der i de første mange år spillede, hvor og hvornår det nu egnede sig bedst – efter først at have forhørt sig om vejrsituationen hos Flyvetjenesten i Karup. Helt flot blev det, da klubben rykkede indendørs og fik hjemsted i et nedlagt frysehus.

I årene der fulgte forsøgte flere klubber sig, men blev hurtigt lukket igen. For få kolde vintre med længere frostperioder gjorde det ikke muligt at spille ishockey på søer eller gadekær.

I 1949 var ishockeyafdelingen i Dansk Skøjte Union så stor, at det var muligt at danne et selvstændigt forbund og søge optagelse under Danmarks Idræts-Forbund.

Med virkning fra 27. november 1949 var Danmarks Ishockey Union (DIU) herefter en realitet og til hjælp med at administrere udviklingen af især ungdomsarbejdet blev der i Jylland i 1959 dannet en sammenslutning under navnet Jysk Ishockey Union (JIU). I 1962 fulgte Sjællands Ishockey Union (SIU). De to lokalunioner blev opløst i 2010, efter alle deres opgaver gradvist var blevet lagt ind i DIU.

Det er gået “slag i slag” for dansk ishockey. I mange sæsoner fristede herrelandsholdet en tilværelse i C- og B-gruppen – altså nederste og næstnederste lag i verdensishockeyen. Højdepunkterne var C- og B-VM-turneringerne på hjemmebane i Forum og Brøndby, hvor ishockey-euforien med jævne mellemrum skabte fyldte haller og eufori på lægterne.

Kulminationen på kampen for at komme med blandt de allerbedste kom i Ungarn i 2002, hvor Danmark endelig sikrede sig oprykning til det fineste selskab. Herrelandsholdet rykkede op blandt verdens 16 bedste nationer og er blevet der siden. En fænomenal præstation af en lille ishockeynation som Danmark. Det er blevet til to pladser i VM-kvartfinalen siden dengang, og Danmark er en ishockeynation, der har stor respekt ude i verden.

U20-landsholdet var i en årrække fast inventar blandt verdens 10 bedste nationer og opnåede en femteplads som flotteste resultat.

Kvindelandsholdets “nyeste generation” har også gjort det: Spillet sig op blandt verdens 10 bedste nationer og kan altså nu glæde sig over et VM på hjemmebane i august og september 2022. Allerede nu er festen under forberedelse i Herning og Frederikshavn, hvor de helt store nationer som Canada, USA og Rusland for en stund gør Danmark til den største scene i ishockeyen.

Og hermed kan vi også lige skrue tiden tilbage igen til 2018, hvor ishockeyen var vært for den hidtil største internationale sportsbegivenhed på dansk jord. Ishockey-VM for herrer i Herning og København blev en ubetinget succes med tre ugers fest og god ishockey i både provins og hovedstad. Adskillige verdensstjerner var på plads på isen og Sverige vandt til sidst. I 2025 skal Danmark igen være vært – denne gang sammen med Sverige.

Lige nu fremstår OL 2022 i Beijing som det næste store mål for dansk ishockey. Både herrelandsholdet og kvindelandsholdet er med blandt de 12 og 10 hold, der deltager og efter at være røget gennem nåleøjet i form af kvalifikationen, kan de danske hold blot overraske positivt i Kina.

Imidlertid er interessen fra sportens tilhængere navnlig lokalt forankret omkring de store danske ishockeybyer. Hvis ishockey skal bredere ud til alle de øvrige sportsinteresserede danskere, er det nødvendigt at der bliver bygget mange flere skøjtehaller end de 27 haller, der p.t. er opført i Danmark.

Det arbejder vi på!