De danske U20 spillere tog sig lørdag aften en fornem sejr over Canada West i World Junior A Challenge. I kampen forinden havde Schweiz besejret Canada East på straffeslag og med de to canadiske holds nederlag i testkampene lige inden turneringen (mod hhv. Rusland og USA) så minder det lidt om en krise for de canadiske talenter.

World Junior A Challenge består af 5 U18 landshold med op til 5 19 årige spillere på holdet (2 gange Canada, USA, Rusland og Schweiz) og så med Danmarks U20 landshold som en undtagelse til reglementet. Turneringen er sanktioneret af Hockey Canada og drives utroligt professionelt og er en fremragende generalprøve på de rammer og vilkår der mødes os i Toronto senere på måneden.

Kampen blev åbnet med Ceremonial Face Off med de to første-centere og smilene på de to varede kun ganske kort tid, indtil Mikkel Aagaard berettiget følte sig ”ulovligt” behandlet på en face off ud foran canadiernes boks og lod sin modstander både høre og mærke dette.

Canada-West-1

Danmark startede utroligt stærkt og var kampstyrende gennem hele første periode, hvor vi sagtens kunne have ført med 0 – 2. I stedet var stillingen 0 – 1, da netop Aagaard med godt halvandet minut tilbage af første periode hamrer en first-timer i nettet.

I anden periode mister vi lidt af kadancen og Canada arbejder hårdt på at komme tilbage i kampen. Man fornemmer lidt en canadisk scoring grundet er par danske udvisninger, men i stedet er det Nikolaj Ehlers, der bruger et dansk power play til at score sit første mål i turneringen.

Det danske power play virker rigtigt solidt og spiller tålmodigt pucken rundt uden at lade sig stresse af den lidt aggressivt spillende canadiske undertalsformation. Der er rigtigt farlige momenter undervejs, bla. en ”tic-tac-toe” aflevering, som ryger lige forbi målet for kort tid efter at blive gentaget med scoring.

Canadierne kommer tættere og tættere på, jo længere tid der går, og kun to minutter efter den danske 0 – 2 scoring kommer Power Play scoringen for canadierne efter et massivt pres. Det er egentligt det første veletablerede canadiske power play – ikke mindst takket være et hårdtarbejdende dansk penalty kill.

Den danske føring holder indtil 13 minutter før tid hvor canadierne igen udnytter en overtalssituation. Symptomatisk for kampen er det, at canadierne skal have den ekstra mand på banen for at komme til store chancer. Omvendt er det tydeligt, at den danske kæde med Oliver Bjorkstrand som center og Nikolaj Ehlers og Mads Eller som wings bliver en trussel mod ethvert VM mandskab. De spiller kreativt, hurtigt og med en enorm motivation og efterlod jævnligt canadierne nærmet stillestående på skøjterne.
Med tre minutter igen viser Ehlers blændende teknik da han på et dansk Power Play afdribler flere canadiske spillere og placerer pucken i nettet bag den canadiske keeper.

Canada-West-2

Med to canadiske udvisninger i de sidste tre et halvt minut er der ikke tvivl om den danske sejr og der kommer flere anerkendende kommentarer fra nogle af kampens knapt 1.000 tilskuere omkring den danske præstation.

Thomas Lillie valgtes til bedste danske spiller.